Pension
Läs mer om olika områden inom pension.
Tio, fem eller ett år? Oavsett hur långt du har kvar till din pension är det en god idé att planera för hur du ska ta ut den. Läs om valen som kan göra skillnad för din ekonomi.
Många svenskar skjuter pensionsfrågan framför sig, men det finns stora fördelar med att sluta med det och i god tid sätta sig in i sin egen pension.
Börja med att gå in på minpension.se, där kan du se en prognos över din framtida pension.
Att ta för vana att årligen logga in och se sin pensionsprognos, gör att man kan lära sig något nytt varje gång även om man inte förstår alla detaljer.
Det finns egentligen ingen fast pensionsålder, men pensionen kan tidigast tas ut från och med den månad du fyller 63 år. Du har rätt att arbeta fram till 69 års ålder, efter det krävs samtycke från din arbetsgivare.
Hur länge du väljer att arbeta gör stor skillnad. Swedbanks beräkningar visar att en person med ett genomsnittligt betalt yrke kan få flera tusenlappar mer i månaden i pension genom att jobba ett eller ett par år till.
Kan, orkar och vill du jobba längre kan det göra stor skillnad. Det beror på att du tjänar in mer pengar till din pension, att ditt pensionskapital genererar avkastning längre tid och att utbetalningen beräknas på färre år. Du kan även ta ut din allmänna pension till 25, 50 eller 75 procent, om du vill jobba kvar på deltid.
Genom att i god tid sätta sig in i pensionsfrågan kan man dessutom undvika obehagliga överraskningar. Många pensionärer kan uppleva att pensionen drastiskt sjunker från en dag till ena annan. Då kan det till exempel handla om att en tjänstepension varit inställd på fem års utbetalning, istället för livsvarig utbetalning.
Ett livsvarigt uttag av pensionen kan för ett genomsnittligt yrke ge 70 procent av slutlönen. Väljer du istället en utbetalning av tjänstepensionen på fem år kanske du får omkring 90 procent eller till och med mer än du har ui lön innan pension. Det kan ju verka härligt, men när utbetalningen sedan efter de fem åren är slut faller den till 50 procent eller ännu lägre vilket kan komma som en chock för många*. Det finns för- och nackdelar med livsvarig respektive tidsbegränsad utbetalning av tjänstepensionen. Ett tips är att när du vet ungefär hur stor din pension kommer att bli, kan du stresstesta din ekonomi genom att prova att leva på den inkomstnivån ett par månader. Då kan du även se över dina utgifter, finns det till exempel utrymme att amortera mer på bostadslånet för att minska din framtida boendekostnad?
Tänk också på att ett pensionssparande kan göra stor skillnad för din framtida pension. Väck din egen nyfikenhet, så kan pensionen bli en härlig tid att se fram emot.
* Typexempel på individer 55 år i vanligt förekommande yrken med löner på 30 000-50 000 kronor per månad före skatt. Beräkningar gjorda utifrån Pensionsmyndighetens antaganden och utifrån om hela tjänstepensionskapitalet tas ut på fem år respektive om det tas ut livsvarigt.
Spara själv till din pension, börja så tidigt som möjligt och öka beloppet allt eftersom. Även mindre belopp kan göra skillnad på sikt.
Jobba heltid om du kan, det kan göra stor skillnad eftersom det är livsinkomsten som ligger till grund för din pension.
Försök att arbeta hos arbetsgivare som gör avsättning till din tjänstepension, den är en väldigt viktig del av din framtida pension.
Om du kan, försök att jobba något eller några år efter 66 år, det kan påverka din pension avsevärt.
Lever du med någon och det skiljer i inkomst och pensionsavsättningar kan ni välja att föra över pensionsrätter för premiepension eller kompensera varandra ekonomiskt genom sparande.
Varje år skickas det orangea kuvertet ut till dig som privatperson per post eller digital brevlåda. Där får du information om din premiepension, vägledning om hur mycket du kan förvänta dig att få i allmän pension och ser hur mycket du hittills har tjänat in från staten. Håll själv koll på din pension genom att – minst en gång per år – gå in på minpension.se och gör en pensionsprognos. Då ser du hur din pension kommer att bli. Ju tidigare du skaffar dig den informationen, ju längre tid har du på dig att själv påverka genom exempelvis eget sparande.