Hoppa till textinnehållet

Privatekonomi

Getting the paper

Vi bevakar områden som är viktiga för din privatekonomi. Vi granskar och analyserar hur politiska beslut och ändrade förutsättningar påverkar dig och din ekonomi.

Ta del av våra privatekonomiska rapporter och analyser av propositioner och politiska förslag som berör hushållens ekonomi.

Aktuellt

Unga är duktiga sparare och många vill lära sig mer om privatekonomi

Kunskap i privatekonomi skapar bättre förutsättningar i de flesta ungas liv. Men var tredje mellan 18 och 25 år upplever att de inte har tillräcklig kunskap i privatekonomi och mer än hälften skulle vilja lära sig mer.

20 maj 2019: Unga är duktiga sparare (pdf)
Rapport: Pengar och livet (pdf)

Stresstesta ekonomin inför pensionen – få mer att leva på varje månad

Genom att stresstesta sin ekonomi och anpassa sina utgifter till en lägre inkomst kan man förbättra sin ekonomi som pensionär. Om man kan spara extra eller amortera mer på lånen de sista tio åren i arbete kan man få 500-700 kronor mer att leva på varje månad.

13 maj 2019: Stresstesta ekonomin inför pensionen – få mer att leva på varje månad (pdf)

En tredjedel av de unga vill flytta men har inte råd

Sex av tio unga är oroliga för sitt framtida boende och en av tre uppger att de skulle vilja men inte kan flytta på grund av att de inte hittar en bostad som fungerar med deras ekonomi.

8 maj 2019: En tredjedel av de unga vill flytta men har inte råd (pdf)

Så påverkar politiken hushållens plånböcker

För två veckor sedan lämnade regeringen sin vårbudget till riksdagen. Politiska beslut påverkar hushållens ekonomi och hur mycket det blir kvar i plånboken. De flesta hushålls inkomster har ökat över tid, men till följd av politiska beslut har de disponibla inkomsterna ökat än mer.

29 april 2019: Så påverkar politiken hushållens plånböcker

Ha koll på avdragen när det är dags att deklarera

Senast den 2 maj ska deklarationen för inkomståret 2018 lämnas in till Skatteverket. Mycket finns förtryckt på deklarationen men reseavdrag, försäljning av bostad eller värdepapper är exempel på sådant som man själv behöver fylla i. Har man koll på avdragen kan det finnas tusenlappar att tjäna.

15 april 2019: Ha koll på avdragen när det är dags att deklarera (pdf)

Tips inför deklarationen

Har du sålt din bostad? Anlitat en hantverkare eller gjort kapitalvinster/förluster. Få tips på vad du bör tänka på när du ska deklarera och ta del av viktiga datum för din deklaration!

Deklarationstips 2019

Tre av fyra positiva till premiepensionen – men många tycker det är svårt att veta hur de ska placera den

Tre av fyra tycker det är bra att man själv kan välja hur ens premiepension placeras. Men fler än fyra av tio tycker det är svårt att veta hur de ska placera den. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

13 mars 2019: Tre av fyra positiva till premiepensionen (pdf)

Senaste rapporterna

Arturo tipsar

Vår privatekonom Arturo Arques ger konkreta råd om en sund och hållbar privatekonomi.